Oplossing: Plantaardig Normale Overheid

Naar lijst

Dierlijke producten vormen het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket en dienen ontmoedigd te worden. Een plantaardig dieet is beter voor de gezondheid, beter voor de dieren, beter voor het milieu en beter voor onze medemensen.
De gemeente dient het eten van vlees te ontmoedigen en vleesvervangers te stimuleren.  Hieronder hebben we een aantal tips concrete tips.

 1. Maak bij overheden plantaardig de norm, serveer alleen dierlijk op verzoek.
 2. Zorg voor fiscale stimuleringsmaatregelen voor plantaardige producten zoals vleesvervangers.
 3. Verhoog de BTW van vlees van 9 naar 21 procent.
 4. Start campagnes over de voordelen van plantaardig eten: bijvoorbeeld door een plantaardige eetwissel.
 5. Stimuleer grote organisaties zoals ziekenhuizen, scholen, sportverenigingen, bedrijven, etc om plantaardig de norm te maken. Kantines kunnen omgekeerd worden ingericht. Nu is dierlijk vaak het meest aanwezig en zijn de plantaardige producten minder zichtbaar of duidelijk extra. Dit kan worden omgedraaid. Vlees hoeft niet te verdwijnen maar het moet zichtbaar worden dat het niet meer de norm is.
 6. Het Voedingscentrum raadt nu nog steeds dierlijke producten aan. Geef hen als doel om over te gaan op de plantaardige eetwissel.
 7. Geef horeca-ondernemers met plantaardige menu’s een financieel voordeel dat zij kunnen doorberekenen op hun gasten. Zo krijgen zij meer bezoek en groeit het aandeel plantaardige eetgelegenheden.
 8. Het voedingscentrum kan naast de plantaardige eetwissel ook een pagina maken met transitietips van dierlijk naar plantaardig. Het is belangrijk dat mensen niet het gevoel hebben dat ze teveel moeten opgeven. Dat voorkom je door hen te helpen de overgang makkelijk en smakelijk te maken.
 9. De overheid zet influencers in bij Corona. Wij stellen voor dat zij influencers inzetten om tips te geven over plantaardige eetwissels.
 10. Zorg ervoor dat Social Deal in hun reclames plantaardige restaurants vaker tonen dan dierlijke restaurants door de plantaardige restaurants een jaarlijks Social deal tegoed te geven waarmee zij hun deals kunnen inkopen bij Social Deal. Dit zorgt ook voor meer bezoekers van plantaardige restaurants en meer naamsbekendheid van de plantaardige restaurants. De Social Deal maakt het mogelijk voor mensen met een kleiner inkomen om op een lekkere betaalbare manier kennis te maken met plantaardig eten.
 11. Zie ook maatregel 11 van Urgenda “Een dag per week zonder vlees – besparing: 0,5 Mton”. Lees verder >>>

bekijk externe pagina

tinyurl: link